Kuvausta ja sometusta moottoripyöräreissulla

Tänään on edessä lähtö vajaan viikon mittaiselle moottoripyöräreissulle läntiseen Ruotsiin. Kameratarvikkeita on tietenkin mukana enemmän kuin tarpeeksi. Matkalla on myös tarkoitus kokeilla varsinkin some-puolen mobiilistriimauspalveluita eli livevideota.

Edit: reissukoostevideon voit katsoa Youtubessa! Kuvasin tien päällä myös kuvauskalustoesittelyn.

Video on still-kuvia isommassa roolissa. Pääkamerana on kypärään kiinnitetty Sonyn HDR-AS15 – actionkamera (kuva alla), jota onkin jo tullut testailtua aiemmilla reissuilla. Tällä kertaa siihen on liitetty mikrofoni, eli tien päältä tarttuu kohinan sijaan puhetta. Tällainen motovlogging-ratkaisu toimii mielestäni paljon paremmin kuin editointivaiheessa lisätty selostus. Esikuvana on toiminut Richy Vidan vastaavat videot. jotka on tehty todella laadukkaasti. Tavoitteena oli saada setti toimivaksi myös sadesäällä, mutta sateen sattuessa on tyydyttävä pelkkään kuvan tallentamiseen. Sony taipuu myös timelapse-kuvaukseen, jota voi hyödyntää vaikkapa leirin pystytysvaiheessa.

20160529_103411

Kakkoskamerana tankkilaukusta löytyy Denverin halpiskamera (AC-5000W), joka mielestäni on hinta-laatusuhteeltaan todella hyvä. Ideana olisi kuvata sillä mm. ohiajoja ja käsivaralta ajon aikana. Tämä kikkailu vie aikaa (kamera pitää laittaa jonnekin tien varteen kuvaamaan, lähteä ajamaan, ajaa kameran ohi ja vielä poimia kamera talteen), joten kyseessä on lisämauste vaikkapa kerran päivässä.

Varsinaisena kamerana mukana on Lumix FZ-200, jonka hankin juuri tällaisia reissuja varten. Sillä saa laadukasta videota ja peruskuviakin. Vaikka lähtö on kohta edessä, en tiedä jaksanko ottaa vielä varsinaisen järkkärin mukaan. Jos ja kun eteen tulee mahtavia maisemia, kunnon kamera olisi tarpeen. Lumix kun tekee hieman suttuista jälkeä.

Muina tarvikkeina mukaan tulee tietysti jalusta ja Gorillapod-tyyppinen teline. Toki selfie-keppikin löytyy! Juuri sillä voi kuvata ajon aikana ja sen teline sopii myös puhelimelle.

Some vahvasti mukana

Jossain vaiheessa suunnittelua päätin somettaa reissulla aktiivisesti, paljon johtuen juuri mobiilistriimaukseen perehtymisestä viime aikoina. Periscope ja Youtube saivat jäädä, ja alustaksi valitsin Facebook Liven. Tällä hetkellä sitä voi hyödyntää Androidilla vain FB-sivuilla (ei profiilissa), joten tein reissua varten oman FB-sivun. Mobiilidata on tietysti haaste ulkomailla, mutta hyödynnetään eteen tulevia wifi-mahdollisuuksia tehokkaasti. Toki matskua menee myös Twitteriin (@patefa), Instagramiin (@fagerstromfoto) ja Snapchatiinkin.

Reissulle piti tietysti keksiä oma häsäri. Mikä olisi parempi kuin #somemopo16!

Reissussa yhdistyy moni mielenkiinnon aihe: moottoripyöräily, valokuvaus, luonto ja maisemat sekä some. Pääasia on kuitenkin nauttia matkasta ja maisemista niin, ettei tekniikalla kikkailu vie päähuomiota.

Vastaa