Kuvauksellinen Smörskär

Smörskär

Kuviani on nostettu Flickr:in näyteikkunaan nyt neljä kertaa! Palveluhan nostaa mielenkiintoiseksi katsomiaan kuviaan Explore-osioon päivittäin. Päätin taannoin kertoa kuvan tarinan aina, kun tämä kunnia osuu kohdalle.

Smörskär

Tuoreimman kuvan otin Smörskär-nimisellä saarella syyskuun lopussa, kahden myrskyn välissä. Aamu valkeni todella sumuisena ja tyynenä, ja pääsin veneellä liikkeelle vasta kymmenen aikoihin aamupäivällä. Seuraava myräkkä oli kuitenkin jo tulossa, ja liikkeelle oli lähdettävä. Liikun melko pienellä ja tuuliherkällä veneellä, ja sääolosuhteet on ulkosaaristossa liikuttaessa otettava hyvin huomioon.

Smörskär sijaitsee Inkoon edustalla ja on viimeinen saari ennen avomerta ja Viron rannikkoa. Lukemani mukaan saarelta voi nähdä Viron rantakylien valoja. Matkaa kertyi kesämökin rannasta kymmenisen kilometriä, joista kaksi oli melko avonaisella merellä. Matkan aikana tuuli alkoi yltyä, mutta rantautuminen onnistui hyvin.

Saaresta tekee erilaisen sen autiomökki. Kyseessä on aika huonokuntoinen rakennus, mutta ymmärtääkseni siinä voi kuka tahansa yöpyä. Mökistä löytyy puuliesi, pöytä ja penkit sekä muutama nukkumapaikka. Tavaraa on joka lähtöön, matkaradiosta sekalaiseen säilyke- ja maustevalikoimaan. Katsoin parhaaksi kuitenkin olla maistamatta niitä. Tuvasta löytyy myös päiväkirja, johon kirjasin tietoni mm. suunnitellusta paluureitistä. Edellinen merkintä oli parin päivän takaa, muutama meloja oli matkalla itään. Mökki muistutti läheisen Ytterlandin autiomökkiä, joka tosin on pienempi ja paremmassa kunnossa.

Saari on karu ja puuton, mutta mielenkiintoinen kierrettävä. Mökki on varsin kuvauksellinen kohde, ja sen vieressä kasvava kaisla syysvärityksessä hehkui vastavalossa kellertävänä. Siitä se idea sitten lähti. Ensi tuntuma oli, että mökki jää vastavalossa liian tummaksi, mutta onneksi ongelma oli korjattavissa jälkikäsittelyssä. Kaislateema tarjosi myös muita kuvakulmia.

Tunnin piipahduksen aikana tuuli yltyi melkoisesti, ja katsoin parhaaksi poistua paikalta suorinta reittiä sisäväylän suojiin. Tutkimusmatkailu saa jatkua taas ensi kesänä! Rönnharun, Ytterland ja Smörskär on tutkittu, ja seuraavaksi voisi pohtia melojienkin kohteena ollutta Sadelnia.

Vastaa