Kuvaajan luova tauko

Tuolla nurkassa se on lojunut lähes koko kesän. Kamerareppu nimittäin. Facebook-, Flickr- ja Instagram-seuraajani ovat varmasti havainneet, että kuvia ei enää tule entiseen malliin. Kyllä, kuvauskipinä on hieman kateissa.

Hahmo Porkkalassa

Tällainen tauko kuuluu asiaan ja onhan tällaisia suvantovaiheita koettu ennenkin, varsinkin näyttelyiden jälkeen. Kuvaaminen vain kuvaamisen vuoksi ei ole oikein järkevää. Kuvausinto kyllä palautuu, mutta olen tässä pohdiskellut syitä innostuksen laantumiseen tällä kertaa.

Ensiksi tulee mieleen kesän kaksi reissua Ruotsiin ja Norjaan, joissa maisemat ovat kieltämättä ihan toista luokkaa. Vuorien jylhyys ja koskien pauhu todellakin tuntuivat kropassa. Tällaisen visuaalisen tykityksen jälkeen on vaikea taas innostua Suomen suhteellisen tasaisesta pusikkomaisemasta.

Olen myös huomannut, että kuvauskeikkani ovat tähän mennessä olleet myös hyvin paljon tutkimusmatkailua lähiseudulla. Kun aikaa on sattuneesta syystä ollut aiempaa enemmän käytettävissä, olen liikkunut paljon oman kunnan helmipaikoilla Linlossa, Porkkalassa ja Meikolla, sekä läntisen Uudenmaan merialueilla. Moni paikka on nyt tutkittu.

Kolmanneksi, aiempi kiinnostus henkilökuvaukseen on jäänyt enemmän taka-alalle. En etsi aktiivisesti malleja, eikä muksujakaan enää saa kameran eteen kovin helposti. Onneksi tiedossa on kuitenkin paljon henkilökuvausta, kun kunnallisvaalikuvausten aika koittaa.

Neljäs mieleen tuleva syy liittyy kaluston hallintaan. Olen testaillut kaikenlaista makrokuvauksesta ND-suotimiin, ihan vain oppiakseni kuvaamisesta enemmän. Nyt tämä “kalustotie” alkaa olla kuljettu. Viime aikoina olen myös perehtynyt enemmän videokuvauksen saloihin, ja se aika on pois still-kuvaamisesta.

Tauko on joskus paikallaan, jotta voi miettiä seuraavaa suuntaa. Innostus voi lähteä taas liikkeelle yhdestä keikasta, ja keikkaideoita riittää. Opittavaa löytyy aina, ja taitava kuvaaja saa Suomen puskamaisemastakin paljon irti. Ehkäpä juuri mielikuvitus on tällä kertaa rajana, motivaation sijaan?  

Vastaa