Kuusi vinkkiä tilakuvaukseen

Ravintola Storyville. (c) Patrik Fagerström
Ravintola Storyville

Sisustusten ja interiöörien kuvauksessa on omat haasteensa: valoa on usein liian vähän ja pienemmissä tiloissa voi olla haastavaa saada kaikki olennainen mukaan kuvaan. Kontrasti sisätilan valaistuksen ja ikkunoista tulvivan valon välillä voi olla suurta. Tiloissa on myös usein paljon linjoja, jotka voi olla hankala saada kuvaan tasapainoisesti. Tässä kuusi vinkkiäni onnistuneeseen tilakuvaukseen.

Rojut pois!
Näe vaivaa irtosälän ja kuvaan kuulumattomien tavaroiden poistamiseen. Kokemuksesta tiedän, että ravintolatilassa oleva kaljakori on helpompi siirtää näkyvistä ennen kuvaamista, kuin vasta kuvankäsittelyssä.

Kuvaa laajakulmalla
Tilojen kuvauksessa laajakulmabjektiivi on tarpeen. Itselläni on käytössä 10-20 millinen lasi, jolla pienenekin tilan kuvaaminen sujuu. Pyrin kuitenkin välttämään laajinta mahdollista polttoväliä sen tuoman vääristymän johdosta. Laajakulman etuna on myös ‘leikkausvara’ jälkikäsittelyvaiheessa (siitä tarkemmin kohdassa jälkikäsittely).

Kamera jalustalle
Sisätiloja kuvattaessa valotusajat ovat pitkiä, useita sekunteja. Tämä johtuu vähäisestä valosta sekä pienestä aukosta ja herkkyydestä. Jalusta on tässä yhteydessä välttämätön.

Kameran asetukset
Kun kamera on jalustalla, on aika säätää kamera kuvauskuntoon. Jotta kuva olisi kauttaaltaan terävä, hyvä lähtökohta aukkoarvoksi on f11 (max f8). Parhaan kuvanlaadun saamiseksi ISO-arvon on oltava mahdollisimman pieni. Tärähtämisen välttämiseksi laukaisuun voi käyttää kahden sekunnin laukaisuviivettä tai lankalaukaisinta.

Kameran kulma
Pyri asettamaan kamera niin vaakatasoon kuin mahdollista, jotta pystylinjat olisivat mahdollisimman suoria. Tämän seikan havaitsin erään ravintolakuvauskeikan jälkeen kuvankäsittelyvaiheessa, kun vertikaaliset linjat vaativat turhan rankkaa suoristamista.

Viimeistely jälkikäsittelyssä
Peruskäsittelyn lisäksi tässä kuvauslajissa tarvitaan usein myös linjojen korjausta ja huippuvalojen säätöä. Korjailuun käytän pääasiassa Lightroom 5:ttä, ja kyseisten kohtien säätämiseen Lens corrections-työkalua sekä Basic-valikon Highlights-työkalua. Vitosversion Lens corrections -työkalusta löytyy kätevä upright-toiminto, joka saattaa suoristaa vinoudet yhdellä napin painalluksella (kannattaa kokeilla, osuuko oikeaan!). Huom: suoristaminen myös leikkaa kuvan laidoista paljon pois, joten kannattaa tavoitella optimaalista lopputulosta jo kuvausvaiheessa. Highlights-työkalulla puolestaan voidaan himmentää esim puhkipalaneita ikkunoita niin, että ulkopuolinen maisema erottuu. Täysin valkoiset, puhkipalaneet ikkunat näyttäisivät tosin olevan muodissa.

Kuvia muutamalta kuvauskeikalta löytyy Sisustus ja arkkitehtuuri -sivulta.

Vastaa