Kolmas kerta: Flickr In Explore

Kuvapalvelu Flickr päätyi äskettäin nostamaan galleriastani yhden kuvan parhaiden, tai ainakin palvelun mielestä mielenkiintoisten Flickr-kuvien joukkoon. Omalla kohdallani kyseessä oli kolmas ns. In Explore –kuva.

Auringonlasku, Johnsgård, Norja.
Kuva on otettu kesälomareissullamme Ruotsiin ja Norjaan, Johnsgård-nimisellä tilalla Itä-Norjassa. Jo etukäteen tiesin, että paikka saattaa tarjota oivia kuvausmahdollisuuksia, jos sää on kohdillaan. Päivä oli melko sateinen ja mäkäräisiä huitoessa kuvaaminen ei ollut ensimmäisenä mielessä. Illalla kuitenkin selkeni sopivasti, ja tilan laiturilla kelpasi kuvata ilman häiritseviä ötököitä.

Lähempänä puolta yötä kuvatessa tarvitaan toki jalustaa, kun suljinajat lähentelevät sekuntia. Maisemakuvauksissa lähden yleensä liikkeelle aukkoprioriteetilla ja aukolla f14, niin tälläkin kertaa. Silloin varmistetaan kohteiden terävyys koko kuva-alalta. ISO on hyvä pitää mahdollisimman alhaisena. Hienosäädön hoidan tilanteen mukaan joko valotuksen korjauksella kikkailemalla tai siirtymällä manuaaliasetuksiin. Haaste on saada sopivasti niin taivasta kuin maisemaakin mukaan niin, ettei taivas pala puhki tai maisema jää täysin mustaksi (useampi valotus ja yhdistäminen jälkikäsittelyssä on asia erikseen).

Tästä kohtaa otin kymmenisen kuvaa, ja tarkempi tarkastelu oli edessä vasta kotikoneella. Lightroom-käsittelytapojani ajattelin joskus avata eri kirjoituksessa, mutta yleisesti ottaen teen tarvittaessa rajauksen, lisään kontrastia, avaan varjoja ja heikennän huippuvaloja sekä poistan kohinaa. Auringonlaskukuvat on HYVIN helppo saada huutamaan väreistä saturaatio-liukusäätimen avulla, mutta itse pyrin enemmän todenmukaiseen tunnelmaan. Instagramista löytyy paljon aivan överiksi vedettyjä kuvia.

Norja tarjoaa toki paljon kuvauksellisia paikkoja, ja Johnsgård oli vasta alkusoittoa. Paikkaa voin kyllä suositella, jos luonnossa liikkuminen ja kalastus kiinnostavat, eikä syrjäinen sijainti pelota. Mökkien hinnat ovat suomalaisittainkin edulliset, ja lähistöllä on paljon patikointimahdollisuuksia mm. muutamalle 1500 metrin tunturille/vuorelle. Paikassa järjestetään muuten ruskakuvaus-workshop syyskuun lopussa!

Vastaa